Puppycursus

Puppycursus

In kleine groepen!

Er worden maximaal 5 pups in één groep geplaatst.

Nadat je de Puppycursus hebt afgerond kun je doorgaan met de Jonge hond/Pubercursus!

Als je een puppy hebt wil je natuurlijk het liefst dat je pup opgroeit tot een blije, sociale, evenwichtige hond. Een goede sociale ontwikkeling van je pup is hiervoor van groot belang. Wil je met plezier werken aan een goede, stevige band met je hond dan ben je bij De Middelaar van harte welkom. Je hebt altijd les van een gecertificeerde hondentrainer met actuele kennis. Natuurlijk, wordt er uitsluitend op een hondvriendelijke manier getraind!

Opvoeden van je pup

Een goede band is altijd gebaseerd op wederzijds begrip. En als jullie elkaar goed leren te begrijpen zullen jullie ook op een fijne manier jullie dagelijkse leven kunnen delen.

Lesopbouw

Alle lessen zijn opgebouwd volgens een bepaald patroon. Dat er vereenvoudigd als volgt uitziet:

 • rustige start van de les
 • daarna oefeningen die horen bij het thema van de les
 • rustige afsluiting van de les

Waarom deze lesopbouw?

Lessen waarbij de honden vooraf en achteraf wild met elkaar mogen spelen, zien er misschien voor menigeen vanaf de buitenkant leuk uit. Maar als je goed kijkt vanaf de zijlijn naar een veld vol spelende honden, zul je zien dat best veel honden dit spel veel te ruw vinden en zich eigenlijk niet zo prettig voelen in zo’n grote drukke groep. Ook zie je dat daardoor een hond vaak overdreven reageert op iets. Een ander groot nadeel is dat de hond al opgewonden is voordat de les begint. Hierdoor zal de hond veel moeilijker iets kunnen leren, en meer met zijn omgeving bezig zijn dan met jou.

Bovendien leren honden plaatsgebonden. Dus de hond zal een volgend keer als hij de trainingsplek nadert, deze plek herinneren als een plek vol opwinding en zich ook daarnaar gaan voelen en gedragen.

Natuurlijk zal er ook bij De Middelaar voldoende aandacht zijn voor spel en samen spelen, maar dan vooral voor ‘wat is goed én leuk spelen’.

Kleine groepen

De Middelaar kiest voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.

In een puppyklas zullen daarom nooit meer dan vijf ‘mens & hond koppels’ toegelaten worden. Dit is om twee redenen:

 • er is ruimte voor persoonlijke aandacht
 • als trainer kun je zo veel beter de gehele groep overzien en ook zien wat er gebeurt. Als je voor een grote groep staat mis je mijns inziens te snel dingen die gebeuren en aandacht behoeven

Het zal dan ook niet gebeuren dat ik bezig ben met hond nr. zoveel en dat jij en je pup er steeds maar een beetje bijstaan. Of dat je de helft mist door de drukte in de groep. Als je met minder mensen bent kun je ook veel makkelijker even mee luisteren als er aan iemand iets verteld wordt. Er is zo een veel betere interactie mogelijk doordat iedereen directer bij de les betrokken is.

Lesinhoud

Iedere les behandelt een bepaald thema. Dit is om dingen makkelijker te onthouden en te kunnen plaatsen. Een chaotische les leidt tot chaos in je hoofd (en in het hoofd van je hond).

Thema’s die behandeld worden zijn o.a.:

 • wat zijn de basisbehoeften van je pup en hoe kun je daaraan voldoen
 • trainen van sociale vaardigheden & het belang van sociale wandelingen
 • leren lopen aan een slappe lijn
 • het leren lezen van je hond (lichaamstaal, geluiden en signalen), theorieles
 • communiceren met je hond middels lichaamstaal (daar kijkt een hond als eerste naar!)
 • wat is goed spel (hond- hond en mens-hond)
 • neuswerk! De beste activiteit voor een gelukkig hondenleven

Een schatkistje zoeken en de worstjesboom oogsten.

Benodigdheden voor de les

 • een goed passend Y-hondentuig*
 • een hondenlijn van 3 meter (geen flexilijn)
 • gezonde zachte beloningssnack, als het geen kleine stukjes zijn, in hele kleine stukjes knippen of breken
* Een goed passend tuig is een Y-vormig tuig. Dit tuig noemen we zo omdat, als je van voren naar het tuig kijkt, dit de letter ‘Y’ vormt. Het voordeel van de Y-vormige tuigen is dat ze de schouders vrij laten, en dus de bewegingsvrijheid van je hond niet belemmeren. Een hondentuig verdeelt de druk beter dan een halsband. Zo komt er niet onnodig veel druk op de hals van je hond te staan. Dit is belangrijk omdat in de hals van je hond o.a. luchtpijp, strottenhoofd, slokdarm, schildklier, tongbeen, wervels en tussenwervelschijven zitten. Als de hond bijvoorbeeld hard wil wegrennen terwijl hij aan riem en halsband vastzit, kan dit een aardige klap op zijn nek veroorzaken met mogelijke gezondheidsschade als gevolg.

De prijs voor de volledige puppycursus van 10 groepslessen is € 150.

De cursus bestaat uit 9 Praktijklessen van 45 minuten (met uitloop naar 1 uur als er vragen zijn) plus 1 Theorieles over het “Leren lezen van je hond” (2 uur)

De minimumleeftijd voor de pups is 8 weken en maximaal 16 weken bij aanvang.

De minimumleeftijd voor de begeleider is 15 jaar.

Meer informatie via telefoonnummer: 06 169 000 13 of via e-mail: demiddelaar@gmail.com of info@demiddelaar.nl

Ik kijk ernaar uit om jullie te ontmoeten!

Niks leukers dan in een plezierige setting je pup een goede start te geven!