Over mij

Hoe twee honden mijn werkzame leven veranderden..

Opgeleid aan de Kunstacademie tot Decor- en Kostuumontwerpster zorgde mijn eerste hond ervoor dat mijn werkgebied niet het theater zou zijn maar een dierenkliniek. Deze eerste hond, Marijn genaamd, was een trouwe, levendige, ruwharige teckel. Hij had de enorme pech om op 4 jarige leeftijd teckelverlamming te krijgen. En wel zo’n zware dat het advies was, zo spoedig mogelijk opereren. De operatie vond plaats in een kliniek in Amsterdam, gespecialiseerd in Orthopedie en Neurochirurgie. De betrokkenheid van de mensen die er werkten vond ik hartverwarmend.

Paraveterinair

Tijdens één van de controle bezoeken met Marijn kwam de gedachte in mijn hoofd om een opleiding tot paraveterinair te gaan volgen, zodat ik mogelijk in deze geweldige kliniek zou kunnen komen te werken. En zo geschiedde… Ik volgde de opleiding tot paraveterinair en mocht komen werken in deze kliniek. Een schat aan ervaring heb ik hier opgedaan! Ik heb gewerkt met zeer veel honden, in alle soorten en maten. Bijna alle honden hadden pijn en verkeerden in een stressvolle situatie, omdat ze bijv. hun poot hadden gebroken en niet meer normaal konden bewegen. Een belangrijk aspect in dit werk is de omgang met de mensen. Zo’n hele situatie is vaak spannend en zorgelijk. Het is dan belangrijk dat je rust kunt brengen en vertrouwen kunt bieden. Met heel veel plezier en toewijding heb ik hier gewerkt, tot ik van Amsterdam naar Nijmegen verhuisde.

Moeite beloond

Mijn huidige hond, Basil genaamd, zie je op de foto hieronder. Hij is een ex-zwerfhond uit Roemenië. Toen hij in mijn leven kwam was hij niet gewend aan het leven in een bebouwde omgeving, met alle drukte van dien. Deze nieuwe omgeving veroorzaakte veel angst en stress bij hem. Dit uitte zich o.a. in ernstig sloopgedrag. Ik had al behoorlijk wat hondenervaring op zak maar niet genoeg voor deze kluif. In mijn zoektocht naar hoe deze situatie minder stressvol voor Basil te maken, stuitte ik op de boeken van Turid Rugaas. Daarin vond ik eindelijk handvatten waarmee ik de situatie kon verbeteren. Dit vergde heel wat inspanning, maar mijn moeite werd dubbel en dwars beloond. Ik leerde Basil’s gedrag beter te begrijpen en zijn signalen te ‘lezen’. Daardoor kon ik er beter op reageren met als resultaat dat Basil veel relaxter werd. En ik ook! Deze intensieve periode was pittig maar tegelijkertijd razend interessant.

Opgeleid door Turid Rugaas

Toen ik hoorde dat het mogelijk was om les te krijgen van Turid Rugaas, één van ’s werelds meest gerespecteerde hondengedragsdeskundigen, heb ik niet lang na hoeven te denken. Bij haar heb ik de 1,5 jarige opleiding tot hondentrainer & gedragstherapeut gevolgd. Dat was de beste keus die ik had kunnen maken. Inmiddels werk ik met zeer veel passie als professioneel gecertificeerd hondengedragstherapeut en trainer. Ik ben aangesloten bij de PDTE (Pet Dog Trainers of Europe).

Opgeleid door Kim Brophey

Bij Kim Brophey (award-winning canine behavior consultant) gespecialiseerd in complexe gedragsproblemen en schrijfster van het boek “Meet your dog” heb ik de zeer goede L.E.G.S. Applied Ethology Family Dog Mediation Professional Course gevolgd en ben ik inmiddels ook gecertificeerd Family Dog Mediator!

Een goede band met je hond, daar gaat het mij om

Het allerbelangrijkste, en tevens leukste, aan mijn werk vind ik dat ik een grote bijdrage kan leveren aan het creëren, of herstellen, van een goede band tussen mens en hond. Een band die gebaseerd is op wederzijds vertrouwen en begrip. Een hond wil niets liever dan jou kunnen vertrouwen en harmonieus met jou samenleven. Mijn creativiteit gebruik ik graag om maatwerk te leveren, want géén enkel ‘mens & hond koppel’ is gelijk aan een ander!

Graag tot ziens!

Hartelijke groet,