Gedragsbegeleiding

Gedragsbegeleiding honden bij ongewenst gedrag

Gedragsbegeleiding

Hondengedragsbegeleiding kan je helpen bij (voor jou) ongewenst gedrag van je hond. Hierbij leer je, onder mijn coaching, om zelf ongewenst gedrag in goede banen te leiden. Hier is geen standaard methode voor. Dit blijft maatwerk omdat geen enkel ‘mens & hond koppel’ gelijk is aan elkaar. De richting waarin de hond ‘gemanaged’ wordt, moet echter altijd een richting zijn die de hond ook als prettig ervaart!

Des honds

Een hond heeft hondse manieren, die in zijn ogen volstrekt normaal zijn! ‘Des honds’ zal ik maar zeggen. Als ze met ons samenleven zullen honden zich meestal aan moeten passen. Gelukkig zijn honden daar sterren in. Toch gebeurt het nog regelmatig dat mensen zich storen aan bepaald ‘honds gedrag’.

Wat we daarbij niet moeten vergeten is dat wij mensen ons nogal bemoeid hebben met het uiterlijk, maar ook met het innerlijk van honden. Zo hebben wij bijvoorbeeld rassen gefokt die bijzonder waaks en sterk verdedigend zijn. Of we hebben bijvoorbeeld honden gefokt die bijzonder vasthoudend scoorden op een bepaald jachtonderdeel.

Respect voor het innerlijk

Vaak worden honden op uiterlijk gekozen. Als je valt voor een uiterlijk denk je al snel, ach die eigenschappen neem ik er wel bij, je soms niet voldoende realiserend hoe sterk die eigenschappen in je hond verankerd zitten.

Wij mensen hebben die eigenschappen ERIN gefokt. Dus die kun je er niet meer uit halen. Hooguit onderdrukken, maar dat is niet fair naar de hond toe. Je laat hem dan eigenlijk niet zijn wie hij is. Zijn innerlijk zal je dus ook moeten (leren) respecteren en accepteren.

Ter illustratie

Een voorbeeld ter illustratie. Ik kies voor een Mechelse herder omdat ik dat gewoon een hele mooie hond vind. Een Mechelse herder zal echter mij en mijn eigendommen bewaken en verdedigen, indien nodig. Niks mis mee zou je zeggen. Totdat mijn nieuwe buren beginnen te klagen over zijn geblaf… Ik wil nu dat mijn hond ophoudt met blaffen als hij overdag alleen in de tuin is. Ondertussen laat ik hem wel alleen in de tuin. En juist daar wringt het..

Want, als ik hem alleen in de tuin laat, geef ik hem de ‘job’ van bewaker! En daar is hij goed in, dus dat zal hij vol toewijding doen. Dat hij dat nu opeens niet meer mag omdat mijn nieuwe buren beginnen te klagen, is natuurlijk niet eerlijk hem toe. Hem de ‘job’ wel geven door hem alleen in de tuin te plaatsen, maar hem niet toestaan de ‘job’ ook uit te oefenen (waken) is niet eerlijk naar mijn hond toe. Natuurlijk wil ik wel mijn buren te vriend houden, dus wat nu?

In goede banen leiden

Honden van het waakhondentype kun je al vanaf puppyleeftijd leren dat jij degene bent die ‘waakt’ als jullie met z’n tweeën in de tuin zijn. Dit kun je op een vriendelijke manier aanleren door middel van lichaamstaal. Bij een volwassen doorgewinterde waker is dit natuurlijk een stuk lastiger. Hij is van nature een betere waker, heeft een scherper gehoor en is sneller in zijn reacties dan jij bent. Bovendien heeft hij al jaren ervaring met deze job.

Voor de gevallen dat je met z’n tweeën in de tuin bent kun je echter alternatief gedrag aanleren. De hond kan bijvoorbeeld leren om naar jou toe te komen als hij iets hoort of ziet gebeuren in de buurt van jullie huis. Zoals je zult begrijpen komt het lijf van je hond in de actiestand te staan als hij iets verontrustends ziet of hoort. Als je hem nu een ander gedrag wilt aanleren in zo’n situatie, kun je hem het beste een andere (wel gewenste) actie aanleren. Het lichaam staat namelijk al klaar voor actie, en kan zijn energie nu kwijt in een andere actie!

Gedrag managen

Iets eruit halen wat erin verankerd zit, kan gewoonweg niet. Ik zal daarom samen met jou eraan werken om het (voor jou) ongewenste hondengedrag om te buigen naar een prettiger hondengedrag. Vooropgesteld dat de hond zich hier ook prettig bij voelt!

Bij hondengedragsbegeleiding, ben je eigenlijk bezig met het ‘managen’ van hondengedrag, oftewel je bent zijn gedrag in voor jou gewenste banen aan het leiden. Dit doe je echter altijd met respect voor zijn hondennatuur. Als het alternatief voor de hond niet werkt, als hij er geen voldoening uithaalt, zal er naar een ander alternatief gezocht moeten worden.

Ik heb bovenstaand voorbeeld van de Mechelse herder genoemd om te illustreren waar gedragsbegeleiding bijvoorbeeld bij kan helpen. Er zijn echter nog tal van andere voorbeelden te noemen, die met totaal andere gedragingen te maken hebben dan met, in dit geval, waakgedrag.

Waar ik samen met jou tijdens de gedragsbegeleiding naar zal kijken is:

  • wat is voor jou gewenst alternatief gedrag
  • én is dit ook een goed alternatief in de ogen van je hond.

Dit kan een uitdagende klus zijn, maar ik zet er graag mijn figuurlijke tanden in! Het slagen van de klus zal echter ook voor een groot deel van jouw inzet afhankelijk zijn.

Omgeving managen

Een ander aspect waar je bij gedragsbegeleiding aan kunt denken is het managen van je omgeving.

In het hierboven genoemde voorbeeld van de wakende herder, zou je bijvoorbeeld de omgeving kunnen managen door de omheining helemaal dicht te laten groeien. Hierdoor zal de hond in ieder geval minder prikkels binnenkrijgen van buiten de tuin. Daardoor zal hij wat minder vaak getriggerd worden om te gaan waken.

Een ander voorbeeld van het managen van je omgeving:

Je hebt een hond die zeer bang reageert op onbekende mensen die op bezoek komen. Dit ongewenste gedrag wil je veranderen voor jou, voor je visite én voor je hond. In zo’n geval kun je de omgeving zo managen dat je hond minder bang zal reageren. Jij kunt hiervoor aan je bezoek vragen om de hond volledig te negeren en rustig plaats te nemen op een stoel. Zittende mensen achter een tafel zijn voor de meeste bange honden al een stuk minder bedreigend, dan mensen die blijven staan en waarvan de hond niet weet wat ze zo meteen gaan doen. Managen van je omgeving dus! Graag coach ik je hierbij voor de juiste aanpak voor jouw situatie.

De prijs van een les is € 55, inclusief 21% btw, en duurt 45 minuten.

Je kunt je opgeven voor een les Hondengedragsbegeleiding via telefoonnummer: 06 169 000 13 of via e-mail: demiddelaar@gmail.com